< Noticies

Porcus Refinatus. La tapa més porca i el plat més marrà

06/10/2023

Del 12 al 29 d’octubre es portarà a terme Porcus Refinatus una proposta gastronòmica formada per tapes i plats elaborats amb un ingredient principal, el porc. 36 establiments de l’associació, entre bars i restaurants, han presentat diferents propostes culinàries. Hi ha dues maneres de gaudir-ne. La primera, amb La tapa més porca, i la segona amb El plat més marrà.

Si s’opta per la tapa més porca, es podrà fer una ruta per diferents establiments que oferiran una tapa per 4,5€ i degustar-ne tantes com es vulgui o es pugui. En el cas de l’opció del plat més marrà s’haurà d’escollir el plat que més agradi i entaular-se en el restaurant. Hi ha diferents propostes de plats, alguns s’oferiran dins els menús i altres formaran part dels suggeriments de la carta. En ambdós casos es disposarà de 18 dies per tastar-los.   

Porcus Refinatus és l’evolució d’un projecte nascut del col·lectiu Cuina Volcànica que va quedar aturat per la pandèmia de Covid19. La idea inicial va ser encarregar un porcs que estiguessin alimentats principalment amb fajol, un producte de proximitat i del territori, amb la finalitat de crear unes jornades gastronòmiques a l’entorn del porc.

La relació dels restaurants de Cuina Volcànica amb el porc com a ingredient de molts dels seus plats és de sempre, i s’han portat a terme diferents accions al llarg dels anys. Des de l’edició del llibre el Manual de la Matança del porc i receptes del morro fins a la cua de Pep Nogué i elaborat conjuntament amb la Plaça Mercat d’Olot, fins a la participació en les demostracions de cuina de la Fira de l’Embotit, etc.

Però aquest vincle amb el porc no és exclusiu dels restaurants del col·lectiu, sinó que la tenen la gran majoria de restaurants de la comarca, és per això que des de l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa s’ha creat la campanya Porcus Refinatus i s’ha volgut fer extensiva a tots els seus membres, amb l’objectiu de valoritzar el porc com a producte de proximitat i del territori, i sobretot la feina del petit productor i granges que el treballen. Una campanya creada en el marc de la Carta Europea de Turisme Sostenible, el model turístic amb el que es basa el turisme de la Garrotxa, pensant sempre en els tres eixos principals: producte, medi ambient i persones.

Paral·lelament, s’ha organitzat el taller de cuina Aperitius de porc fàcils i per quedar bé! que anirà a càrrec de Jordi Vilarrasa de Carns i embotits Jordi Vilarrasa i de Joan Masegur del restaurant Hostal dels Ossos i es portarà a terme el dimarts 17 d’octubre a les 18.30h a l’Aula Cuina de la Plaça Mercat d’Olot. Per participar al taller cal inscripció prèvia enviant un whats app al telèfon de l’Associació d’Hostalatge 607401947, ja que les places són limitades.

Tota aquesta oferta gastronòmica es podrà consultar a la pàgina web www.garrotxahostalatge.cat i a l’instagram @garrotxahostalatge, a través d’aquesta xarxa se sortejaran vals de 25€ per gastar a la parada de la Plaça Mercat de Jordi Vilarrasa, i lots de productes d’Embotits Masó Olot i Carns Coubet.

Embotits i carns Jordi Vilarrasa n’és un dels principals promotors. També hi col·laboren Embotits Masó Olot i Coubet com a distribuïdor local.